PLA(PolylacticAcid)

Ce este PLA? Generalitati si intrebuintare

PLA este un termoplastic biodegradabil derivat din resurse regenerabile, cum ar fi trestia de zahăr, amidonul de porumb, amidonul de cartof, motiv pentru care este consdierat materialul cel mai prietenos cu mediul in comparatie cu alternativele de materiale plastice pe bază de petrochimice (ABS, PVA) folosite la imprimarea 3D.

PLA are multe intrebuintari dintre care amintim: implanturi chirurgicale, suturi medicale, ambalarea produselor alimentare, pungi, tacamuri de unica folosinta (atentie insa: pigmentul de colorare nu este intotdeauna la fel de inofensiv ca PLA-ul in sine).

Recomandari pentru imprimarea cu PLA

PLA este dur, insa un pic casant odată ce s-a răcit. Pragul de temperatură este mai mic decât la ABS, Se extrudeaza la aproximativ 160 ° C-220 ° C. Nu este obligatoriu un pat de imprimare incalzit, dar poate fi benefic pentru calitatea obiectului imprimat (la temperaturi în jur de 50 - 60 ° C). PLA se raceste lent, motiv pentru care se recomandă instalarea unui ventilator îndreptat catre materialul extrudat, pentru a accelera procesul de răcire. Odată ce este încălzit, PLA emana  un miros ușor, dar nu degaja fum (precum ABS). Nu este necesara hota si imprimarea se poate face in conditii de siguranta intr-o incapere inchisa.

Dintre dezavantaje amintim faptul ca nu suporta prea multa caldura, devenind moale la aprox. 50 ° C (obiectul imprimat 3D poate fi reincalzit cu un pistol cu aer cald/suflanta). Pe de alta parte, acest lucru poate fi privit si ca un avantaj, obiectele imprimate putand fi cu usurinta indoite, sudate sau reparate.

PLA este considerat cel mai usor de folosit pentru incepatori.

Ca si in cazul ABS, PLA atrage moleculele de apa din aer, fiind chiar mai predispus la absorbtia de apa decat ABS, imprimatul cu el devenind anevoios, intrucat PLA saturat cu apa necesita o temperatura mai ridicata de extrudare.


Accept Site use cookies